In de afgelopen jaren is BW-Oost ontwikkeld van een klassiek re-integratiebureau tot een sociale onderneming die mensen met een arbeidsbeperking ontwikkeltrajecten biedt en begeleidt naar werk dat past bij hun mogelijkheden. "Re-integratie is maatwerk, waarbij we een integraal pakket aan ondersteuning bieden", vertelt Henk Knipping. "Samen met het bedrijfsleven zetten we sociale ondernemingen op waar we leerwerkplekken aanbieden in diverse branches. Ook verzorgen we verzuimbegeleiding en detachering. Ons doel is om onder andere Wajongeren en mensen met een bijstand-, WIA- of WSW -uitkering een passende plek te bieden. Daarbij ligt de focus op de persoonlijke ontwikkeling."

Ontwikkelen
Knipping wilde altijd al ondernemen. Zijn droom was een hotel in Frankrijk te beginnen, dus hij besloot Frans te studeren. De studie beviel niet en hij ging reizen. Toen hij terugkwam, rolde hij de administratie in en groeide door tot hoofd boekhouding bij een re-integratiebureau. “Eigenlijk ben ik helemaal geen cijferman”, lacht de geboren Zeddammer. “Het liefst werk ik aan de ontwikkeling van mensen. Daarom volgde ik de opleiding jobcoach. Peter en ik zagen destijds al kansen in de markt met de plannen voor de Participatiewet en de afbouw van de sociale werkvoorziening. Het is geweldig om mensen enthousiast te maken, te helpen in hun ontwikkeling en de regie terug te krijgen in het werk.”

Sociaal
Het ondernemen bevalt Knipping, die in Dichteren woont, goed. “Ik zou niet anders willen. Als ondernemer kun je je eigen ideeën doorontwikkelen en je creativiteit kwijt. Natuurlijk ben je wel 24 uur per dag met je bedrijf bezig en lopen gezinsleven en werk enigszins door elkaar heen. Ik probeer altijd wel om voldoende tijd vrij te maken voor mijn gezin. Ook sport ik veel om fit te blijven en kan ik mijn sociale kant en ondernemersvaardigheden goed kwijt als bestuurslid van Stichting Vrienden van Sam en van de sociale hulpwinkel Mini Manna.”

Groei
Na een moeilijke tijd in de crisis, waarin het bedrijf heeft moeten reorganiseren, gaat het weer goed met BW-Oost. Het productiebedrijf MAAK, één van de sociale ondernemingen, krijgt binnenkort een tweede vestiging, er worden nieuwe compagnons aangetrokken en het aantal succesvolle plaatsingen groeit. “We merken dat bedrijven steeds meer hun sociale gezicht willen laten zien. Er zitten nog voldoende mensen thuis waarin we kunnen investeren én er is een tekort aan arbeidskrachten in de regio. Kansen genoeg dus. En dat sociale hotel moet er komen. Maar wel in de Achterhoek!”