De huidige bewoners, Fred Hofman en zijn vrouw Marianne Teunissen, waren al een tijd op zoek naar een boerderij dichtbij Hengelo met veel ruimte. Ze kenden De Nieuwe Kuiper en kregen de tip dat de eigenaren, de familie Wesselink, het wellicht wilden verkopen. “Ze boerden er nog, maar de gewenste uitbreiding was op de locatie niet mogelijk. Vandaar dat ze van plan waren te verkassen”, vertelt Fred. “We besloten een bezoekje te brengen om aan te geven dat we het graag wilden kopen. De familie bleek er echter nog niet aan toe, dus vervolgden we onze zoektocht.” Een half jaar later, het was inmiddels 2001, kregen ze toch een positief bericht en was er snel overeenstemming over de prijs. En zo kwam de droom van Fred en Marianne toch uit. Maar voordat ze op hun geliefde plek konden wonen, moest het complex met aangebouwde schuren, een zogenoemde driekapper, flink worden gerestaureerd. Er was geen verwarming, de muren waren enkelsteens uitgevoerd en amper geïsoleerd. Het dak moest worden vervangen, net als de riolering en de elektriciteit. De agrarische bestemming verdween, de stallen werden omgetoverd in verblijfruimten. Zo kreeg de voormalige varkensstal een tweede leven als kantoor. De klus duurde anderhalf jaar. De boerderij ging volledig op de schop, vrijwel alleen de buitenmuren en de oude gebinten behielden hun functie. “We woonden in een tijdelijke unit op het erf en konden de werkzaamheden zo goed in de gaten houden”, vertelt Fred. Hij bladert door een fotoboek waarin de rigoureuze opknapbeurt is vastgelegd. Ondanks de moderniseringsslag bleef het authentieke karakter van de boerderij en de deel behouden. De opstallen werden met respect voor de historie deskundig verbouwd tot een fraai en sfeervol complex waar wonen en werken prima te combineren zijn.

Landlopers
De vertrekken hebben ieder hun eigen charme. De gang naar de keuken heeft nog de originele granieten vloer en in de geriefelijke voorkamer is de enorme 18e eeuwse houten schouw met ingesneden dubbele ‘geldstukken’ zeker vermeldenswaardig. “Daarmee toonde de eigenaar aan dat hij erg rijk was, zo ging dat in die tijd”, weet Fred. De handgemaakte keuken, de originele bedsteden, de bijzondere opkamer en het atrium zijn andere opvallende onderdelen. Tijdens de rondgang dalen we af naar de ruime kelder. De spijlen voor het raampje waren vroeger echt functioneel. “Ze hadden destijds veel last van landlopers. Die plunderden de kelders, vandaar de tralies.” Aan de voorzijde is het uitzicht werkelijk grandioos. De bewoners tonen een foto van een zonsopkomst. “Dat is echt genieten.” Fred en Marianne wilden de eeuwenoude woonboerderij graag voor het nageslacht bewaren en zijn daar prima in geslaagd. De gemeente sprak de wens uit om het pand op de monumentenlijst te plaatsen. Het zorgde voor een extra kostenpost. Dat werd enigszins gecompenseerd door het mogen bouwen van een tweede woning op het erf, op de locatie van de schuur en de hooiberg. Inmiddels wonen de huidige eigenaren er nu bijna twintig jaar met veel plezier. “Maar het is mooi geweest. We worden een dagje ouder en het is allemaal wel erg groot voor ons. Vandaar dat we hebben besloten om De Nieuwe Kuiper te verkopen. Er zijn mensen die ons voor gek verklaren. Jullie wonen op de mooiste plek van Hengelo, zeggen ze dan. Dat klopt ook wel, maar het is nu tijd voor een nieuwe generatie.”


Van Zeeburg Luimes & Lebbink Makelaars heeft deze woning in verkoop. Voor een indruk, kijk op: www.demakelaarsvanbronckhorst.nl

Klik hier om jouw puzzel in te sturen