Jordy Tutuarima is bezig aan zijn vierde seizoen bij De Graafschap. De linksback maakt een gedreven indruk en heeft het weer helemaal naar zijn zin in Doetinchem. Afgelopen zomer zag het er heel anders uit en leek hij na een mindere periode te vertrekken. Maar Tutuarima bleef en speelde zich terug in de basis. “Ik heb de knop omgezet, het was de juiste keuze.”

Jordy Tutuarima (28) begon als voetballer bij SC Elistha in Elst en speelde tien jaar in de jeugdopleiding van NEC. Hij speelde profvoetbal bij de club uit Nijmegen, FC Oss, SC Telstar en nu dus De Graafschap. Tussendoor was hij bij de amateurs actief voor Juliana ’31 en Koninklijke HFC. Over veerkracht heeft de in Doesburg geboren speler niet te klagen. Want hij keerde in het verleden terug in het betaalde voetbal en wist bij De Graafschap trainer Mike Snoei weer voor zich te winnen. “Je moet niet te snel opgeven. Ik sta er altijd voor honderd procent en meer. Alles begint namelijk met inzet.” Maar ook technisch ziet het er allemaal prima uit. Wat dat betreft past hij bij de Superboeren door de combinatie van strijdlust en voetballend vermogen. Tutuarima maakt een sterk seizoen door en staat open voor een contractverlenging. “Het gevoel is goed. Dus waarom niet, al is er nog niets concreet.” Over met name de tweede seizoenshelft is hij erg tevreden. “We hebben onze draai duidelijk gevonden. Dat heeft ook te maken met een andere speelstijl. Dat moet resulteren in promotie, ik schat die kans zeer groot in. Het kampioenschap is lastig gezien de kracht van Cambuur, zo eerlijk moet je zijn. Als we maar promoveren, want het zou prachtig zijn weer in de eredivisie te kunnen acteren. Daar heb ik al ervaring mee met De Graafschap, dus dat komt goed uit.”  

 Wat is volgens jou een Superboer?
"Een Superboer is iemand die voetballend keihard knokt voor elke grasspriet. En als het over de aanhang gaat, het zijn de supporters die tot de laatste seconde en ook daarna de ploeg ondersteunen.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Ik speelde met de jeugd van NEC ooit tegen De Graafschap. De wedstrijd ervoor tegen Feyenoord werd ik vervangen, dus ik wilde iets goed maken. Tegen De Graafschap stond ik weer in de basis als linksbuiten destijds. Ik scoorde drie keer en we wonnen de wedstrijd. Een prima herinnering dus.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“De promotie naar de eredivisie en de sfeeractie met de Joker staan me nog helder op het netvlies. Maar ook de rondleiding met de supporters van de harde kern nadat ze het stadion hadden geschilderd, heeft indruk gemaakt.”

Hoe zie je jouw eigen toekomst binnen de club?
“Ik voel me thuis en op mijn gemak bij De Graafschap, dus ik hoef zeker niet weg. Maar we zullen eerst met elkaar in gesprek moeten gaan.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“Er gebeurt al veel om dat te realiseren. Het is belangrijk dat er straks een evenwichtig team staat met technische, ervaren spelers en jeugd. Er zullen versterkingen nodig zijn, maar er staan enkele grote talenten zoals Camiel Neghli en Milan Hilderink te trappelen.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Ik vond het jammer dat het contract van Gregor Breinburg niet werd verlengd, die zou nog van waarde kunnen zijn. Verder is Klaas-Jan Huntelaar natuurlijk een welkome versterking.”

Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?
“Dat is in mijn ogen Ralf Seuntjens. Het is een uitgesproken persoon die zegt wat hij denkt, altijd open en eerlijk. Hij is een prima uithangbord voor De Graafschap.”